Menu Close

Protetika

Stručno smo osposobljeni da vam pružimo sve vrste protetskih zubnih nadoknada kako mobilnu i fiksnu protetiku tako i kombinovane radove. Koristimo najkvalitetnije materijale svetskih renomiranih proizvođača.

Krunice i mostovi osim što nadoknadjuju izgubljene zube mogu i da zaštite lečene (mrtve zube) od daljeg propadanja i pucanja, takodje mogu da produže vek trajanje parodontopatičnih zuba, tako što će se povezati u blok i tako pravilno rasporediti pritisak na ostale zube i smanjiti mogućnost migracije tj. pomeranja pojedinih zuba. 

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju problemi kao što je pomeranje zuba u vilici ili preopterećenje ostalih zuba, a samim tim i do njihovog bržeg propadanja. Ugradnjom krunica od keramike ovi problemi se uspešno rešavaju.

Bezmetalne (CIRKONIJUM) krunice i mostovi su postali standard u savremenoj stomatologiji, jer imaju niz prednosti u odnosu na metalo-keramičke krunice i mostove. Višegodišnja istraživanja su pokazala izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na prvom mestu.

 • Bolja estetika i prirodniji izgled zahvaljujući propuštanju svetlosti.
 • Veća preciznost jer se izradjuju cad-cam tehnologijom
 • Dobra termička izolovanost
 • Biokompatibilnost
 • Mogućnost adhezivnog lepljenja za strukturu zuba

Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma ili litijum-disilikata koji daje transparentnost i prelamanje svetla slično prirodnim zubima, pa se uz pomoć njega postiže odličan estetski efekat.

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije i izradjuju se CAD-CAM tehnologijom koja obuhvata: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma, što dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala

Metalo-keramičke krunice i mostovi predstavljaju zubne nadoknade u čijoj se osnovi nalazi metal tj. legura kobalt-hroma-molibdena a preko njih se napeca sloj keramike. Do pojave bezmetalnih krunica metalo keramičke krunice su predstavljale dobar izbor za nadoknadu izgubljenih zuba. Problem koji može da se javi kod metalo-keramičkih krunica je osim lošije estetike zbog ne prelamanja svetlosti tj. ne propuštanja kroz metal i pojava rubne diskoloracije tj sivog ruba oko vrata zuba. Kod nekih pacijenata su zabeležene i alergije na legure od kojih se prave metalo-keramičke nadoknade.

Postupak izrade metalokeramičkih kruna podrazumeva brušenje zuba, uzimanje otiska, nakon čega zubni tehničar u laboratoriji izradjuje metalnu konstrukciju. Nakon probe te konstrukcije napeca se keramika u željenom obliku, boji i veličini. Eventualne korekcije se vrše uz saglasnost pacijenta.

Krunice i mostovi

 • Bezmetalna keramika – Estetski najsavršenije nadoknade izrađene od materijala cirkonijom dioksid koji u najvećoj mogućoj meri može da proizvede efekat prirodnog zuba.
 • Metal keramika – Estetski zadovoljavajuće nadoknade finansijski povoljnije.
 • Fasete (keramičke i kompozitne)

Proteze (parcijalne i totalne)

 • Akrilatne proteze

 • Valpast (silikonske) proteze
 • Vizil proteze (poseduju metalni skelet)
 • Izrada INLEJA i ONLEJA
 • Izrada protetskih nadoknada na implantima